lauantai 8. elokuuta 2009

Petos lautasella


Mats-Eric Nilssonin kirja Petos lautasella on sellainen, joka jokaisen pitäisi lukea. Se avaa silmät ja pistää todella miettimään, mitä suuhunsa tunkee. Joistakin asioista olen ollut samaa mieltä tosin jo kauan, esim. siitä että minä en syö mitään margariineja, vaan oikeaa voita. Keinotekoisesti kovetettu rasva EI voi olla terveellistä. Mutta kun ihmisille on monta vuotta uskoteltu, että kaikki kevyt on hyvästä niin rasvamyyttiä on vaikeaa muuttaa. Varsinkin, kun margariinin valmistus on halvempaa, mutta silti sitä voi myydä kalliilla hinnalla, koska se on terveystuote. PYH!
Kirja sai minut haluamaan oikeaa jäätelöä. Karppauksen takia en jätskiä syö, mutta olisi ihanaa maistaa edes joskus kunnon jätskiä. Pitäisi varmaan itse tehdä. Tänään maistoin siskon pehmiksestä vähän ja se oli suoraan sanottuna pahaa! YÖK! Eipä tartte enää kaupasta raahata jätskejä kotiin.
Kun olin nuori ja asuin kotona, me kasvatettiin itse kesäisin broilereita. Talvella niitä sitten syötiin. Ruis viljeltiin itse, käytiin myllyssä jauhattamassa se jauhoiksi ja äiti leipoi ruisleipää. Kinkkua palvattiin setäni sioista. Silloin syötiin kunnollista ruokaa. Haaveenani olisi saada tänne kanoja ja lehmä sekä iso kasvimaa ja kasvihuone, jotta voitaisiin kasvattaa itse ruokaa mahdollisimman paljon. Niin ja tietysti joku hyvä kellaritila talvisäilytystä varten. Niin, kai sitä voi aina haaveilla, toteutus on sitten eri asia...

2 kommenttia:

  1. En ole erityisen tarkka ruokavaloista, mutta tuon kirjan voisin lukaista. Kolesterolistakin kovasti varoitellaan, mutta onko tiukka raja kolesteriarvolle järkevä ja perusteltu?
    Määrähän se taitaa ratkaista eikä se syötävän keveys, joka on saatu aikaan keinotekoisesti.

    VastaaPoista
  2. Niin, mä yritän ajatella syömisiäni kokonaisvaltaisesti. Se, että ahtaa itseensä lisäaineilla kyllästettyjä kevyttuotteita, ei voi olla pidemmän päälle hyvä asia. Kolesteroleista en osaa sanoa mitään, olen lukenut asiasta aivan liian vähän vielä. Rahahan se tässäkin asiassa on, joka ratkaisee.

    VastaaPoista